Vapaaehtoinen lapsettomuus: lapseton, mitä sitten?

Se, ettei lapsia halua, on ollut paljon keskustelun aiheena useiden vuosien ajan. Vaikka joillakin ihmisillä on vaikeuksia tulla raskaaksi haluamansa lapsen, valinta olla hankkimatta lapsia on nykyään väitetty ja hyväksytty elämänvaihtoehto. Sillä on jopa taipumus tulla yhteiskunnalliseksi trendiksi monissa maissa ympäri maailmaa. Joten missä me todella olemme? Mitkä ovat vapaaehtoisen hedelmättömyyden luvut? Keitä nämä lapsettomat ihmiset ovat?

Yhdysvallat, vapaaehtoisen hedelmättömyyden maailmanmestari

Tämä havainto on peräisin Michiganin yliopiston tutkijoiden tekemästä tutkimuksesta kesäkuussa 2021. Tässä tilassa useammalla kuin joka neljännellä ei ole lapsia. Tämä luku on erittäin korkea ja ylittää selvästi aiemmissa tutkimuksissa arvioidun 2–9 prosentin prosenttiosuuden lapsittomista ihmisistä.

Tutkimus tehtiin myös 1000 aikuisen kesken. Se osoittaa, että elämään tyytyväisyyden taso on verrattavissa niiden ihmisten, joilla on lapsia, ja niillä, jotka ovat päättäneet olla hankkimatta lapsia. Ainoa ero on toleranssissa. Lapsettomat ihmiset vaikuttavat paljon suvaitsevaisemmilta lapsia kohtaan kuin päinvastoin.

Tiivistettynä, kirjoittajat paljastavat, että havaitut trendit voitaisiin yleistää moniin rikkaisiin maihin. Ne liittyisivät tulevaisuuteen, sekä taloudelliseen että ilmastolliseen, mutta myös COVID 19 -pandemioiden kaltaisiin pandemioihin.

Nainen, joka näyttää lapsettomuutta valinnan merkillä, vapaaehtoinen kieltäytyminen lapsista, vapaus
Tekijät: IStock / Motortion

Ranska juhlii synnytystä

Verrattuna Ranska on erittäin hedelmällinen. Viimeisimmän ranskalaisen tutkimuksen teki INED (National Institute of Demographic Studies) vuonna 2014. Siinä korostettiin, että vain 6,3 % miehistä ja 4,3 % naisista sanoo, ettei heillä ole lapsia eivätkä halua niitä. Nämä päätelmät toistavat vuonna 2006 tehdyn Eurobarometrin tuloksia, jossa 95 prosenttia ranskalaisista sanoi, että he haluaisivat vähintään yhden lapsen. Lisäksi puolet vapaaehtoisesti lapsettomista naisista ja miehistä on parisuhteessa, joista 60 prosenttia on yli 30-vuotiaita.

Tämä suuntaus ansaitsee arvioinnin uudelleen tänään, jotta se olisi täysin relevantti. Se kuitenkin vahvistaa sen maan ”natalistisen” aseman, jossa perhepolitiikka on edullisempaa muihin Euroopan maihin verrattuna.

Lähikuva keskittyä raskaustestiin tulevan äidin naiskäsissä.  Nuori nainen, jolla on muovitikku, odottaa hyviä tuloksia hedelmättömyyshoidon jälkeen, äitiyshedelmällisyystarkistuskonsepti.
Krediitit: IStock / fizkes

Niiden profiili, joilla ei ole lapsia

Mutta keitä ovat nämä miehet ja naiset, jotka eivät halua lapsia? CNRS:n sosiologin ja tutkimusjohtajan Anne Gautmanin mukaan lapsettomien ihmisten profiili on kehittynyt 2000-luvulta lähtien.

2000-luvun vaihteessa arvioitiin, että Isossa-Britanniassa 50 % vastuu- ja johtotehtävissä olevista 40-vuotiaista naisista oli lapsettomia. Saksassa vain 9 prosentilla naisista ei ole suorittanut keskiasteen koulutusta, kun taas 44 prosentilla on korkeakoulututkinto. Sveitsissä 21 prosenttia 40-vuotiaista naisista on lapsettomia verrattuna 40 prosenttiin korkeasti koulutetuista naisista.

Nämä suuntaukset ovat jatkuvassa liikkeessä ja pyrkivät yhtenäistymään riippumatta henkilön sosio-ammatillisesta tilanteesta. Pitkään vanhempiensa luona oleskelevat ja myöhään parisuhteeseen solmivat ihmiset eivät kuitenkaan saa lapsia todennäköisemmin. Lisäksi naiset, joilla ei ole lapsia, pitävät työtä yhtä tärkeänä kuin avioliittoa tai äitiyttä. He myös työskentelevät paljon enemmän kuin naiset, joilla on lapsia. He olisivat myös lähempänä feministisiä liikkeitä kuin äitejä tai lapsia haluavia naisia.

Jatkoa ajatellen :

miten valita itselle parhaiten sopiva?

5 syytä syödä valkosipulia päivittäin