”Ilman”: kun ruokavalio poikkeaa normaalista

Ihminen on luonnostaan ​​kaikkiruokainen, mikä tarkoittaa, että hän saa päivittäin tarvitsemansa määrät hiilihydraatteja, lipidejä ja proteiineja sekä kasvi- että eläinruoasta. Useimmat ihmiset kuluttavat siksi ”kaikkia”. Mutta joidenkin mielestä ruokaa rajoitetaan poliittisista tai moraalisista vakaumuksista tai terveydellisistä syistä. Nämä ovat ”ilmaisia” ruokavalioita.

Kasvissyöjä

Tämän tyyppinen ruokavalio sulkee pois lihan, siipikarjan, riistan, kalan, äyriäiset ja muut eläinten teurastuksen tuotteet.

Kasvisruokavaliolla on alakategorioita. Muna-lakto-kasvissyöjä sietää ruokavaliossaan kananmunia ja maitotuotteita. Oovovegetaristi suostuu kuluttamaan kananmunia, kun taas maitokasvissyöjä kuluttaa vain maitotuotteita. Lopuksi kalan, mutta ei muun lihan, kuluttajat ovat kasvissyöjiä.

Vegaani

Veganismi on kasvissyönnin tiukka muoto. Se on myös enemmän poliittista sitoutumista.

Jo sinänsä kasvissyöjät ja vegaanit ovat yhtä mieltä siitä, että he eivät käytä eläintuotteita samoista syistä: taistelevat eläinten tappamista ja hyväksikäyttöä vastaan ​​ihmisravinnoksi. Toisin kuin kasvissyöjä, vegaani ei kuitenkaan käytä maitotuotteita, munia tai muita eläinperäisiä ainesosia.

Kasvissyöjä
Tekijät: IStock / vaaseenaa

Vegaani

Vegaani menee pidemmälle ja sulkee pois mahdollisimman paljon eläinten hyväksikäytön ja julmuuden muodot, olipa kyse sitten ruoasta tai jokapäiväisestä elämästä. Siksi hän ei käytä eläimistä valmistettuja tai niillä testattuja vaatteita tai kosmetiikkaa.

Mitkä kaksi flexitarisia?

Väärä ystävä. Flexitari kuluttaa lihaa, kuten maitotuotteita tai munia. Siksi hänellä ei ole ”ilmaista” ruokavaliota, mutta hän säätelee kulutustaan. Se auttaa usein siirtymään kasvisruokavalioon.

Kasvisruokaa
Tekijät: IStock / primeimages

Vaikutus terveyteen?

Kasvis- tai vegaaniruokavaliolla olisi kardiovaskulaarisia etuja. Itse asiassa lihan ja leikkeleiden syömättä jättäminen vähentää rajusti tyydyttyneiden rasvojen saantia. Verenpaine ja huono kolesteroli ovat yleensä paljon alhaisempia ja sydän- ja verisuonitauteihin kehittyy vain vähän tai ei ollenkaan. Lisäksi tiettyjä syöpiä, kuten miesten paksusuolen tai eturauhasen syöpää, voitaisiin välttää. Lopuksi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, joka on yleisin, pienenee.

Riskit

Suurin riski on B12-vitamiinin puutos, jolla on erityisen tärkeä rooli punasolujen muodostumisessa ja tiettyjen solujen uusiutumisessa. Tätä vitamiinia löytyy lihasta ja kalasta. Siksi ravintolisähoito on välttämätöntä puutteiden kehittymisen välttämiseksi.

Kaikkeen muuhun sopivalla ruokavaliolla voidaan täyttää kaikki mahdolliset puutteet. Proteiinia löytyy jyvistä ja palkokasveista, kun taas kalsiumia ja rautaa löytyy parsakaalista, kaalista, persiljasta, soijasta, tofusta, manteleista, kuivatuista hedelmistä ja kikherneistä.

On kuitenkin suositeltavaa ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten ravitsemusterapeuttiin, joka pystyy antamaan sinulle kaikki avaimet uuden ruokavalion aloittamiseen täysin mielenrauhalla.

Lähteet : Terveyspassi, Terveysopas, Figaro

Raskaus: 2 lasten liikalihavuuden tekijää

Kuinka auttaa? Pelastavat toimet!