mitä eroja? Keneltä neuvoa?

Ravitsemusterapeutti, ravitsemusterapeutti, lääkäri-ravitsemusterapeutti, ravitsemusterapeutti-ravitsemusterapeutti… Kuten voitte kuvitella, kaikki nämä ammatit liittyvät nimensä mukaisesti ruokaan. Meillä on kuitenkin tapana ajatella, että nämä ammattilaiset ovat keskenään vaihdettavissa, mikä on väärin. Kuten näemme, nämä ravitsemusasiantuntijat eivät ole suorittaneet samaa koulutusta ja todellisuudessa heillä on erilaiset roolit ja tehtävät. Joten mitä merkittäviä eroja näiden kahden välillä on ja kenen puoleen kannattaa kääntyä tarpeidesi mukaan? Teemme selvityksen nähdäksemme asiat selkeämmin.

Ravitsemusterapeutti ja ravitsemusterapeutti: keitä he ovat ja miten heitä koulutetaan?

Ravitsemusterapeutti tai ravitsemusterapeutti ravitsemusruokavalio
Krediitit: iStock

Kaikki mitä sinun tulee tietää ravitsemusterapeutista

Termi ravitsemusterapeutti tarkoittaa henkilöä, joka on saanut ravitsemusterapeutin etäkoulutus tai henkilökohtaisesti. Hänelle määrätään kuitenkin aina ammatti (lääkäri, ravitsemusterapeutti tai jopa insinööri). Tästä syystä, jos näet tämän termin yksin, on parempi ottaa selvää ammatinharjoittajan pätevyydestä. Konsultoimalla lääkäri-ravitsemusterapeuttia tai ravitsemusterapeutti-ravitsemusterapeuttia olet vakuutti, että tämä asiantuntija on suorittanut valtion virallisesti tunnustaman koulutuksen ja että hän voi siten antaa asianmukaisia ​​neuvoja.

Yleensä ravitsemusterapeutti on saanut lääketieteellisen peruskoulutuksen (bac + 6), jota on täydennetty ravitsemukseen erikoistuneella koulutuksella, joka johtaa 4 vuoden jälkeen diabetologian, endokrinologian tai ravitsemusalan DES:n saamiseen, DU:n tai edelleen DESC:n saamiseen 2 vuoden jälkeen. Toisin kuin ravitsemusterapeutti, koska hänellä on lääkärin asema, ravitsemusterapeutti voi määrätä lisäanalyysejä ja -tutkimuksia sekä lääkkeitä. Lisäksi tämä mahdollistaa sen korvaa sosiaaliturva (koordinoidun hoitopolun mukaisesti).

Kaikki mitä sinun tulee tietää ravitsemusterapeutista

Ravitsemusterapeutti työskentelee ensihoitoalalla ja hänellä on oltava ADELI-numero. Erikoistuakseen ravitsemusalaan ylioppilastutkinnon jälkeen hän seuraa a BTS on erikoistunut dietetiikkaan tai yksi DUT biologisessa tekniikassa (dieetiikan vaihtoehto) Kahdessa vuodessa. Näin hän voi oppia patofysiologiaa, biologiaa, mikrobiologiaa-bakteriologiaa, elintarvikkeiden ja kulinaaristen tekniikoiden tuntemusta sekä sopivia ruokavalioita esimerkiksi erilaisista patologioista riippuen. Sitten hän voi täydentää koulutuksensa muilla täydennyskoulutuksella. Sairausvakuutus ei korvaa hänen konsultointiaan, mutta hän hyötyy a tietyt keskinäiset vakuutusyhtiöt.

Ravitsemusterapeutti tai ravitsemusterapeutti ravitsemusruokavalio
Krediitit: iStock

Joten kenen kanssa sinun pitäisi kääntyä? Ravitsemusterapeutti vai ravitsemusterapeutti?

Missä tapauksissa kannattaa kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen?

Ravitsemusterapeutti tekee henkilökohtaista seurantaa arvioinneilla viikkojen aikana ja ohjaa potilasta pitämään motivaatiota ja terveyttä. Koulutuksensa kautta hän saa a enemmän lääketieteellistä lähestymistapaa mahdollisesti lääkkeiden määräämisellä tai verikokeilla. Tämä terveydenhuollon asiantuntija kuitenkin puuttuu asiaan monien hyvin erilaisten tapausten yhteydessä :

– Ylipaino ja lihavuus
-Sydän- ja aineenvaihduntasairaudet (diabetes, raskausdiabetes, kihti, kilpirauhasongelmat, kolesteroli)…
-Ärtyvän suolen oireyhtymä, Crohnin tauti ja ruoansulatushäiriöt
– Ruokavalio, jonka tavoitteena on laihdutus tai lihominen tai huonojen ruokailutottumusten muuttaminen sekä ruokavalioon sopeutuminen (kasvissyöjä, vegaani, vegaani jne.) tai terveysongelmaan (esim. gluteeni-intoleranssi tai ruoka-aineallergia)
– Syömiskäyttäytymishäiriöt (TCA)
-Potilaat, jotka kärsivät syövästä, anemiasta, kilpirauhasen sairauksista, osteoporoosista jne.
-Urheiluravitsemusneuvoja suorituskykyyn tai lihasten kasvattamiseen

Missä tapauksissa kannattaa kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen?

Elintarvikkeiden syvällisen tuntemuksen ansiosta ravitsemusterapeutti pystyy tarjoamaan sinulle a henkilökohtainen ruokavalio vakiintuneilla valikoilla, kaikki a seurantaa potilaan ongelmien ja tavoitteiden mukaisesti. On mahdollista kääntyä tämän asiantuntijan puoleen monista syistä:

– Painonpudotus ja -nousu, tahaton laihtuminen
– Väsymys, kipu ja ruoansulatushäiriöt (ummetus, ripuli, refluksitauti jne.)
-Funktionaalinen kolopatia, erityisesti rajoittamalla FODMAP-ruokia
– Urheilu- tai raskausneuvoja
– Kasvis- tai vegaaniruokavalio, puutteet
-Diabetes, verensokerihäiriöt ja dyslipidemia
-TCA (anoreksia, bulimia jne.)
– Painoon vaikuttava lääkehoito (kortisoni, hormonihoito jne.)
– Bariatrisen leikkauksen jälkeen
– Syövän hoito tai mikä tahansa ruokahalua ja makua muuttava hoito
– Ravitsemattomuus ja sarkopenia

Ravitsemusterapeutti tai ravitsemusterapeutti ravitsemusruokavalioRavitsemusterapeutti tai ravitsemusterapeutti ravitsemusruokavalio
Krediitit: iStock

Jos haluan laihtua, pitäisikö minun neuvotella?

Laihduttaa muutaman ylimääräisen kilon ravitsemusterapeutti ja ravitsemusterapeutti molemmat pystyvät puuttumaan asiaan ja tarjota sinulle ravitsemuksellisen tasapainotuksen kuten sopiva ruokavalio. Toisaalta, jos puhumme suuremmasta laihduttamisesta tai laihduttamisesta ylipainoon liittyvien terveysongelmien lievittämiseksi, ravitsemusterapeutti mukautuneempi. Lisäksi hän pystyy paremmin puuttumaan asiaan kuin ravitsemusterapeutti, jos kärsit aineenvaihdunta- tai sydän- ja verisuonisairaudesta.

Jos olen raskaana, pitäisikö minun mennä ravitsemusterapeutin tai ravitsemusterapeutin puoleen?

Komplisoitumattomalle raskaudelle ravitsemusterapeutti on ihanteellinen sekä sen aikana että sen jälkeen. Kuitenkin, jos sinulla on a Raskausajan diabetesravitsemusterapeutti on välttämätön.

oppia kaiken olemassa olevista eri järjestelmistä

Likinäköisyys: syyt, oireet ja hoito