oppia kaiken olemassa olevista eri järjestelmistä

Aerosolihoito tai nebulisaatioaerosolihoito on hoitolaite, jonka avulla potilas voi hengittää nestemäisiä lääkkeitä aerosolin muodossa. Vaikuttavan aineen hiukkaset kulkeutuvat siten kaasun mukana, mikä mahdollistaa tehokkaan ja nopean annostelun hengitysteihin (nenän tai suun kautta). Tätä antomenetelmää käytetään siksi yleisesti hoidettaessa monia erilaisia ​​hengityselinsairauksia, kuten krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (tai COPD), astma, munanjohtimen katarri, kystinen fibroosi, poskiontelotulehdus, kurkunpäätulehdus tai jopa vauvojen bronkioliitti. Tämä inhalaatiohoito on kuitenkin edelleen suhteellisen vähän tunnettua suurelle yleisölle. Tässä on kaikki mitä sinun tulee tietää sumutuksesta sekä neuvoja oikean sumuttimen valitsemiseen.

Mitä etuja sumutuksen käytöstä on?

Lääkkeen annostelu pisarapilven muodossa mahdollistaa tehokkaamman saavuttamisen hoidettavalle alueelle hengitysteissä. Toimimalla kohdistetustisinun sumutin menee näin optimoida hoidon tehokkuutta (keuhkoputkia laajentavat lääkkeet, kortikosteroidit, steriili suolaliuos, keuhkoputken ohentimet tai jopa antibiootit) keuhkoihin ja koko korva-aukkoalueeseen. Tämä toimitustapa on myös nopea toiminta, kaikki vähemmän sivuvaikutuksia koska lääke kulkee vain hyvin vähän verenkierron läpi. Lisäksi tämän sumun avulla voit käsitellä tarkasti vaikeasti saavutettavia alueita, kuten sisäkorvaa tai poskionteloita.

Ja ennen kaikkea aerosolihoitoa ei tarvita ei potilaan erityisponnistusta tai panosta. Siksi sitä käytetään usein vauvoille ja pikkulapsille, jotka eivät voi käyttää inhalaattoria tai suun kautta otettavia lääkkeitä, mutta myös vanhuksille tai taudin erittäin heikentämille ihmisille. Tämä mahdollistaa siten a helppo, itsenäinen hoito.

aerosolisumutin sumutinhoito
Krediitit: iStock

Mihin erityyppiset laitteet ovataerosolihoito ?

Aerosolihoidossa on olemassa erilaisia ​​tekniikoita lääkkeen muuttamiseksi aerosoliksi. Tässä on kolme päätyyppiä sumuttimia:

Pneumaattinen sumutin (tai kompressorisumutin)

Pneumaattiset laitteet ovat markkinoiden eniten käytettyjä. Nämä sumuttimet tuottavat aerosolia kompressorinsa ansiosta tuottaa paineilmaa paineen alaisena. Tämä mahdollistaa aktiivisen aineen sumuttamisen pienten pisaroiden muodossa ja lähettämisen sitten sumuttimeen yhdistettyyn letkuun.

Ultraäänisumutin

Nämä laitteet perustuvat kristalliin (useimmiten kvartsiin) sekä korkeataajuisiin värähtelyihin. Kun vesi värisee, lääkehiukkaset sekoittuvat ilman kanssa ja sallivat niiden hengittämisen. Tässä on huomattava, että korkeampi ultraäänitaajuus tuottaa hienompia pisaroita.

Värinänäyttösumutin (kutsutaan myös kalvosumuttimeksi)

Nämä uuden sukupolven sumuttimet ovat erityisen hiljaisia ​​ja kevyitä, ja ne koostuvat ohuesta mikrorei’itetystä kalvosta. Näiden pienten reikien ja korkeataajuisten värähtelyjen ansiosta lääkeneste muuttuu paljon hienommiksi pisaroiksi, joiden koko määritellään tarkasti.

aerosolisumutin sumutinhoito
Krediitit: iStock

Hyvä tietää: on myös kannettavia malleja

Voit jatkaa hoitoasi liikkeellä ollessasi tai milloin tahansa vuorokauden aikaan käyttämällä kevyitä ja kannettavia sumuttimia, jotka lisäävät joustavuutta.

Kuinka valita oikea sumutin?

Valinta tehdään useiden kriteerien perusteella alkaen kyseinen hengityselinten patologia (COPDastma jne.), potilaan ikä ja erityistarpeet. Siksi on usein terveydenhuollon ammattilaisen tehtävä, joka ohjaa tätä valintaa. Esimerkiksi alempien hengitysteiden sairauksien tapauksessa lääkärisi ohjaa sinua välttämättä laitteeseen, joka tuottaa alle 5 mikronin hiukkasia. Hän voi myös auttaa sinua valitsemaan oikean RDDR-sumuttimen (keuhkoihin kuljetetun sumutetun vaikuttavan aineen määrä minuutissa), mikä takaa hoidon nopeuden ja tehokkuuden.

Muita kriteerejä ovat potilasliittymä, huollon helppous, laitteen mitat ja paino sekä sen äänenlaatu. optimaalisen käyttömukavuuden takaamiseksi.

Kuinka valita oikea kipsi vammallesi

mitä eroja? Keneltä neuvoa?