Raskaus ja lääkkeet: 3 kultaista sääntöä

Kun olet raskaana, sairas oleminen on todellinen koettelemus. Ilman ohjeita naisilla on houkutus omaksua samat tottumukset kuin silloin, kun he eivät kanna lasta kohdussaan, mikä ei tietenkään ole mahdollista. Vastuuttomana pidetyn käytöksen edessä Lääketurvallisuusvirasto on käynnistänyt tiedotuskampanjan lääkkeiden oikeasta käytöstä raskauden aikana. Joten miten sinun pitäisi käyttäytyä, kun olet sairas ja raskaana? Tässä on 3 kultaista sääntöä, joita on noudatettava turvallisen raskauden takaamiseksi.

1. Valmistaudu ja seuraa raskauttasi lääkärisi tai kätilön kanssa

Ensimmäinen tärkeä askel on varata aika ja keskustella lääkärisi kanssa turvallisen raskauden suunnittelemiseksi. Lääkäri arvioi naisen ongelmat ja neuvoo tämän tai toisen hoidon riskeistä vauvalle ja itselleen. Tietyt patologiat vaativat erityistä hoitoa. Tämä koskee erityisesti tiettyjä kroonisia sairauksia, kuten astmaa tai diabetesta. Lääkärin arvioinnin kohteena voivat olla myös raskauteen liittyvät ongelmat, kuten satunnaiset infektiot (kystiitti) tai tilapäiset haitat (ummetus). Lopuksi komplikaatioita, kuten korkea verenpaine tai raskausdiabetes, on seurattava erityisellä tavalla ja hoidettava asianmukaisesti.

Lääkäri tarkistaa raskaana olevan naisen verenpainetta sfygmomanometrillä sängyssä
Krediitit: IStock/Interstid

2. Ei itsehoitoa

Tämä on kultainen sääntö, joka voi koskea kaikkia, mutta vielä enemmän raskaana olevia naisia. Lääkärin konsultointi on pakollista ennen minkään lääkkeen ottamista, riippumatta siitä, myydäänkö ne ilman reseptiä tai yrttejä. Lisäksi ravintolisät ja luonnontuotteet, kuten eteeriset öljyt, eivät ole suositeltavia tai niitä on seurattava.

Lääkeselosteissa on ohjeita toimenpiteistä, joita tulee tehdä raskauden varalta. Näin raskaana oleva nainen tietää, onko lääkitys vasta-aiheista, ei suositeltavaa tai mahdollista. On tärkeää tarkistaa nämä tiedot ennen sen ottamista, varsinkin koska monet yleiset lääkkeet ovat vasta-aiheisia raskauden aikana.

Lääkepakkauksissa olevat piktogrammit auttavat ohjaamaan päätöksentekoa. ”Lääke + raskaus = vaara” osoittaa, että lääkettä ei saa antaa raskaana olevalle naiselle, ellei muita terapeuttisia hoitoja ole saatavilla ja lääkäri on antanut luvan. ”Lääke + raskaus = kielletty” osoittaa, että lääkettä ei missään tapauksessa saa antaa raskaana oleville naisille, vaikka muita hoitoja ei olisikaan.

Nuori kaunis nainen lääkärin elehtiminen pysähtyy.  Luultavasti naislääkäri näyttää elepysähdyksen harmaalla taustalla.  Kauniit pitkät mustat kiharat hiukset.
Tekijät: IStock/Andrii Bicher

3. Kunnioita kiellettyjä lääkkeitä

Tämä on sinun ja syntymättömän lapsen hyvinvointia varten. On olemassa täydellinen luettelo lääkkeistä, joita ei saa antaa raskaana olevalle naiselle ja joilla voi olla seurauksia hänen vauvalleen tai hänelle itselleen.

Kipulääkkeet, kuten parasetamoli, ovat sallittuja. Kodeiinille on tehtävä lääkärintarkastus ennen antoa. Jos parasetamoli ei helpota voimakasta kipua, voidaan käyttää morfiinia. Sen sijaan tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, ovat ehdottomasti kiellettyjä.aivan kuten aspiriini.

Rauhoittavat antihistamiinit allergisten ongelmien hoitoon ovat myös voimakkaasti masentuneitasillä aikaaEi-rauhoitteita voidaan määrätä lääkärin neuvon jälkeen. Mitä tulee antibiooteihin, useimpia niistä tulisi välttää vakavia infektioita lukuun ottamatta.

Lopuksi useimpia rokotteita ei suositella, paitsi hepatiitti A- ja B-rokotteet, kurkkumätä, tetanus ja poliomyeliitti. Koronavirusrokote on suositeltavaa ”toisesta raskauskolmanneksesta alkaen”.

sieni, joka tekee hyvää aivoille

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kolesterolin vastaisesta ruokavaliosta