sieni, joka tekee hyvää aivoille

Kutsutaan myös ”Leijonan harja » tai ”siili hydne”, Hericium erinaceus on perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä hyvin tunnettu sieni. Sitä on myös tutkittu yhä enemmän viime vuosina, ja aivan oikein! Viimeaikaisten tutkimusten mukaan Hericium erinaceuksella onkin hyödyllisiä ominaisuuksia aivojen toiminnalle ja se auttaa lievän dementian tapauksissa sekä ehkäisemään Alzheimerin tautia.

Sieni, joka on yleinen pohjoisella pallonpuoliskolla ja jota käytetään laajalti perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä

The Hericium erinaceus on melko tunnettu sieni pohjoisella pallonpuoliskolla. Sitä tavataan yhtä paljon Euraasiassa kuin Pohjois-Amerikassa. Se kasvaa yleensä puissa kuten tammi- tai pyökkipuut tai äskettäin leikatut lehdet. Hänen roikkuva ja vaikuttava harjansa tekee siitä myös erityisen tunnistettavan, mikä on antanut sille yleiset nimet: ”Lion's Mane” englanniksi tai ”hydne hérisson” ranskaksi.

© wavipicture – iStock

Tämä sieni on syötävä nuorena ja sen varret ovat silloin hyvin valkoisia. Siinä olisi hummerin maku. Lisäksi, 32 bioaktiivisen aineen ansiosta sen ravintoarvo on erinomainen. Hericium erinaceus on saanut aatelistokirjeensä myös ruoansulatusta edistävien, mutta myös lääketieteellisten hyveiden vuoksi. Kiinalainen lääketiede on käyttänyt sitä Ming-dynastiasta lähtien. joka hallitsi Keski-valtakuntaa vuosina 1368–1644. Sen kulttuuri on siksi laajalle levinnyt Kiinassa, etenkin 1960-luvulta lähtien.

Hericium erinaceuksen monet edut

Tämä sieni on määrätty kiinalaisessa lääketieteessä lievittää fyysistä tai hermostunutta stressiä ja väsymystä. Siinä ei kuitenkaan vielä kaikki: 1950-luvulta lähtien lännessä tutkimukset ovat tuoneet esiin muita etuja, mikä on ansainnut tämän sienen kasvavan kiinnostuksen tieteellisessä kirjallisuudessa viime vuosina. Erilaisten tutkimusten tulosten mukaan Hericium erinaceus, yleensä kuivatun jauheen muodossa, sillä on todellakin useita hyveitä ruoansulatuskanavassa ja aivoissa.

Se on tunnettu olemisestaan luonnollinen hoito ruoansulatuskanavan ja mahalaukun tulehduksia vastaan. Se olisi tehokas esimerkiksi bakteereja vastaan Helicobacter pylori joka vahingoittaa mahalaukun limakalvoa pitkällä aikavälillä laukaisemalla haavaumia ja kroonista gastriittia. Hericium erinaceusilla on tämä suojaava voima ruoansulatuskanavassa sen sisältämien polysakkaridien ansiosta. Näiden kasviperäisten yhdisteiden tiedetään antavan tehosteena immuunijärjestelmälle mahalaukun ja suolistofloorassa.

Hericium erinaceuksen upeimmat hyödyt keholle löytyvät kuitenkin aivojen puolelta. Itse asiassa tällä sienellä on stimuloiva vaikutus hermosolujen regeneraatioon, mikä mahdollistaa niiden tuotannon lisäämisen ja käyttöiän pidentämisen. Nielemisen jälkeen sen toiminta keskittyy NGF:n tuotantoon (Neuronaalinen kasvutekijä), molekyylejä, joilla on keskeinen rooli näissä mekanismeissa. Kuitenkin, jos tiedämme, että hermosolujen kudosten rappeutuminen on määräävä tekijä sairauksien, kuten esim.AlzheimerHericium erinaceuksen ottaminen auttaisi siksi ehkäistä viivyttämällä dementian puhkeamista. Tämä on sieni, joka ehdottomasti haluaa meille hyvää!

© iStock

Mitä odottaa ensimmäiseltä hammaslääkärikäynniltäsi?

Raskaus ja lääkkeet: 3 kultaista sääntöä